Diefstal of verlies van identiteits- en reisdocumenten

Wat te doen bij diefstal of verlies van identiteits- en reisdocumenten.

  1. Laatst bijgewerkt op

Indien u uw Belgische identiteitskaart of Belgisch paspoort heeft verloren of indien deze werd gestolen, kan de Ambassade de Belgische reizigers met een voorlopig paspoort verder helpen.

Om dit document te verkrijgen, moet u contact opnemen met de ambassade tijdens de kantooruren. Bel dus niet de noodtelefoon, maar het gewone nummer van het consulaat +36 1 457 9960

Buiten de kantooruren en enkel in geval van dringende noodzaak of catastrofe, staat een noodtelefoondienst ter beschikking van onze Belgische landgenoten op +36 30 982 4223.

In geval van diefstal of verlies van documenten die een dringende tussenkomst vereisen, gelieve niet te bellen tussen 20 uur en 8 uur 's morgens. Het Consulaat kan alleen overdag tussenbeide komen.

Als u het slachtoffer bent van diefstal, ga naar het dichtstbijzijnde politiekantoor om aangifte te doen.

De ambassade heeft goede ervaringen met het politiekantoor van de 5de district van Boedapest (Engelstalige tolk).

Adres
Budapesti Rendőrfőkapitányság
V. Kerületi Rendőrkapitányság
1055 Boedapest, Szalay utca 11-13
 

Wat is een voorlopig paspoort?


Een voorlopig paspoort is een noodreisdocument met een korte geldigheidsduur. Een voorlopig paspoort is het enige noodreisdocument dat kan afgegeven worden aan een Belg in het kader van de consulaire bijstand.
 

Wat moet ik doen om een voorlopig paspoort te kunnen bekomen?


1. Zodra u het verlies of de diefstal van uw reis- of identiteitsdocument opmerkt, gelieve onmiddellijk met ons contact op te nemen per telefoon of e-mail. Wacht niet tot het laatste moment voor uw vertrek uit Hongarije! Tijdens het weekend en op verlof- en feestdagen wordt er enkel in gevallen van humanitaire nood (overlijden, ziekte) een noodpaspoort uitgereikt. Voor andere gevallen dient u zich aan te bieden tijdens de weekdagen en de normale openingsuren van de Ambassade.

2. Voor te leggen informatie en documenten

Voor meerderjarigen

  • naam en geboortedatum en/of rijksregisternummer
  • indien mogelijk een fotokopie van uw verloren/gestolen e-ID of paspoort
  • 2 originele pasfoto’s (een papieren fotokopie is niet voldoende). De pasfoto moet voldoen aan de eisen van een gestandaardiseerde ICAO-voorwaarden.
    Foto’s kunt u laten maken bij fotowinkels of in fotocabines in bv. grotere trein- en metrostations.
  • In geval van diefstal van uw reis- of identiteitsdocument dient u dit te melden bij de Hongaarse politie. Het proces-verbaal moet u vervolgens voorleggen aan de ambassade.
  • In geval van verlies, is een politieaangifte niet vereist doch aangeraden.

Voor minderjarigen

  • Voor een Belg die minderjarig is en een voorlopig paspoort nodig heeft, dient hij/zij naast de bovengenoemde procedure ook de toestemming van BEIDE ouders voogd hebben.

De ouder(s)/voogd stuurt hiervoor per email aan de ambassade een scan van de identiteitskaarten alsook de handgetekende toestemming met de expliciete toestemming voor de afgifte van een voorlopig paspoort aan de minderjarig Belg.

Het voorlopig paspoort is 1 maand geldig en kost 10 euro. Om de prijs in plaatselijke munt te kennen, raadpleeg onze consulaire tarieven. Wij willen uw aandacht vestigen op het feit dat de betaling enkel mogelijk is per bankkaart.
 

Goed om te weten


De Belgische Ambassade in Boedapest kan geen vervangingen doen van rijbewijzen noch van Belgische identiteit- of verblijfsdocumenten uitgereikt aan vreemdelingen.
 

Hoe kunt u uw bankkaart blokkeren in geval van verlies of diefstal?


Bel onmiddellijk UW BANK

of CARD STOP om uw bankkaarten te laten blokkeren. Zo voorkomt u misbruik.
Tel: +32 78 170 170
Meer informatie op www.cardstop.be


Hoe kunt u uw identiteitskaart of paspoort  blokkeren in geval van verlies of diesfstal?


Bel onmiddellijk DOC STOP om uw identiteitsdocumenten te laten blokkeren. Zo voorkomt u het frauduleus gebruik van uw identiteit.
Tel: +32.2.518.21.23
Meer informatie op www.docstop.be
 

Internationale geldtransfers


Als u zich kunt identificeren, is het mogelijk om een familielid, vriend of kennis geld naar u te laten overmaken.

Western Union biedt een dienst aan (tegen betaling) om geld naar het buitenland over te maken. De persoon die u geld stuurt, kan dit doen door naar een postkantoor in België te gaan, naar een filiaal van Western Union of via hun website

Voor de volledige lijst van de WU-vestigingen in Hongarije, kunt u terecht op hun website