Ambassade van België in Hongarije

België in Hongarije

Welkom op de website van de ambassade van België in Boedapest!
 

Huidige maatregelen om de Covid-19-pandemie te stoppen

GRENZEN GESLOTEN EN LOCKDOWN

Hongarije heeft sinds 1 september zijn grenzen gesloten voor buitenlanders om de toename van het aantal besmettingen met het coronavirus in te dijken. Alle reizen naar het buitenland zijn afgeraden door de Belgische autoriteiten.

Enkel Hongaren en mensen met legale residentie (« Regisztrációs Igazolás EGT-állampolgár részére » en adreskaart « lakcímkártya » of permanent verblijfsvergunning)  in Hongarije mogen Hongarije binnen op voorwaarde dat ze een thuis-quarantaine respecteren gedurende 10 dagen.

De quarantaine kan verkort worden na het afleggen van twee recente PCR-testresultaten:

a) enkel de eerste test mag in een ander land dan Hongarije (Schengenland, VS of Canada) afgenomen worden;

b) het resultaat moet in het Engels of Hongaars zijn opgesteld;

c) de twee testen moeten met een tussenpoos van ten minste 48 uur worden uitgevoerd, binnen 5 dagen na het verzoek om vrijstelling uit quarantaine.

 d) na ontvangst van het resultaat van de tweede test, moet dit verstuurd worden naar de autoriteit die verantwoordelijk is voor quarantainecontrole, die vervolgens toestemming geeft om de quarantaine te kunnen beëindigen (u kunt hier een document downloaden waarin de procedure wordt uitgelegd ).

Sinds december kan men een PCR-test laten doen bij aankomst op de luchthaven van Boedapest, zonder afspraak vooraf, door online in te checken. De informatie vindt u op de website van Budapest Airport: https://www.bud.hu/en/testing_center.

Uitzonderingen op het inreisverbod zijn beperkt tot: gerechtelijke procedure, studies, medische zorgen en zorgen aan een familielid, huwelijk, begrafenis, sportwedstrijden, enz.)  De uitzonderlijke toelating (“Equity request”) moet online aangevraagd worden op de website van de Hongaarse politie (in het Engels). U kunt een uitlegdocument hier downloaden. Deze uitzonderingen laten geen vrijstelling van de quarantaine toe.

Zakenreizen worden toegelaten zonder beperkingen (geen quarantaine, geen covid-test) en zonder uitzonderlijke toelating als men bewijsstukken (contract, uitnodiging van de Hongaarse bedrijf met kopie van de handelsregister, enz.) kan voorleggen aan de grens.

Transit voor personenverkeer via Hongarije is toegestaan via bepaalde grensposten, routes, rustplaatsen en benzinestations (meer informatie op de pagina "Humanitarian corridor" van de website van de Hongaarse politie).

U kunt het reisadvies voor Hongarije raadplegen voor meer informatie.

Maatregelen die van kracht zijn in België (update: 12/02/2021)

Opletten: Verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden van en naar België zijn verboden van woensdag 27 januari tot donderdag 1 april 2021. Het reisverbod zal gecontroleerd worden, zowel voor het weg-, lucht-, zee- als voor het treinverkeer.

Hieronder vindt u een samenvatting voor uw informatie. Deze maatregelen zijn momenteel gepland voor de periode tot 1 maart. De informatie over reizen is een advies en is niet bindend. Alle informatie betreffende de regels die van toepassing zijn, zijn te vinden op https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/.

Voor vragen omtrent de verklaring op eer, de verplichte negatieve PCR-test vóór vertrek, het Passagier Lokalisatie Formulier en de quarantaine- en testverplichting in België bij terugkeer raadpleeg de website https://www.info-coronavirus.be/nl/ of contacteer de FOD Volksgezondheid via telefoon +32 78 15 17 71 of mail naar info.coronavirus@health.fgov.be

Klik op de afbeelding om het pdf-document met de aanklikbare links te openen.

Inperkingsmaatregelen : regels momenteel van toepassing in Hongarije  (update : 02/02/2021)

Sinds 11 november zijn volgende inperkingsmaatregelen van kracht (tenminste tot 1 maart 2021):

 • Avondklok van 20h tot 5h ’s ochtends. Woon-werkverkeer is toegelaten, maar moet worden gerechtvaardigd. Professionele of competitiesporters worden ook vrijgesteld van deze inperking maar moeten een bewijs voorleggen dat zij onderweg zijn voor training of competitie.
 • Het tijdvenster dat gereserveerd was voor mensen van 65 jaar of ouder voor het winkelen in voedingswinkels, apotheken en drogisterijen werd op 12 december tot nader order opgeschort.
 • Bijeenkomsten zijn verboden.
 • Restaurants zijn gesloten behalve voor afhaalmaaltijden.
 • Winkels (met uitzondering van apotheken en benzinestations) moeten sluiten tussen 19h en 5h ’s ochtends.
 • Hotels mogen geen toeristen ontvangen. Hotelverblijf voor zakenreizen is wel toegelaten.
 • Familiale en privé-evenementen zijn beperkt tot 10 personen (inclusief kinderen).
 • Huwelijken zijn alleen in beperkte kring toegelaten (de ceremonie mag enkel worden bijgewoond door de volgende personen: de priester, bruid en bruidegom, de getuigen, de naaste familieleden – ouders, grootouders, broers, zussen en kinderen); het huwelijksfeest is verboden.
 • Voor een begrafenis zijn max. 50 personen toegelaten.
 • Voor sportwedstrijden zijn geen toeschouwers toegelaten.
 • Individuele sporten in open lucht zijn toegelaten (wandelen, joggen, fietsen) maar ploegsporten voor amateurs zijn verboden.
 • Culturele en sportcentra zijn gesloten.
 • Middelbare scholen en hoger onderwijs kan alleen via afstandsonderwijs (online)
 • Kinderopvang en lagere scholen (onderwijsinstellingen voor kinderen jonger dan 14 jaar) blijven open.
 • De hond mag worden uitgelaten binnen een perimeter van 500 meter van de woning.

Het dragen van een mondmasker is verplicht (met uitzondering voor kinderen jonger dan 6 jaar) in het bijzonder voor volgende gevallen:

 • In het openbaar transport en de publieke wachtplaatsen voor openbaar transport
 • In openbare ruimtes die toegankelijk zijn voor het publiek
 • In steden met meer dan 10.000 inwoners in de daarvoor door de lokale overheid aangeduide publieke zones behalve tijdens de beoefening van sportieve activiteiten en in parken en groene zones.
 • In winkels en commerciële centra.
 • Binnen de openbare diensten en de post.

Voor verdere vragen kunt u ons contacteren via e-mail op Budapest@diplobel.fed.be of telefonisch op +36 1 457 99 60. Hou ook onze Facebookpagina in de gaten en volg het reisadvies.

Door te registreren op Travellers Online blijft u op de hoogte van de nieuwe belangrijke ontwikkelingen.

 

Boedapest
 

Diefstal of verlies van identiteitsdocumenten

Voor de Belgische landgenoten : Indien u uw identiteitskaart of Belgisch paspoort verloren heeft of deze werden gestolen en u niet in bezit bent van een ander identiteitsdocument, kunt u onder bepaalde voorwaarden een voorlopig paspoort ontvangen. Om dit mogelijk te maken, dient u in eerste instantie een verklaring van diefstal of verlies aan te geven bij de lokale politie.

Daarna kunt u de Ambassade contacteren, die na analyse van uw aanvraag (bewijs van uw identiteit, aangifte van verlies /diefstal bij de lokale politie), een voorlopig paspoort zal kunnen afleveren. U dient zich te voorzien van 2 pasfoto’s en van een bedrag gelijk aan 10 Euro in forint (volgens de actuele omwisselingskoers), te betalen met bankkaart.

Buiten de openingsuren van de Ambassade, kunt u in geval van dringende nood, het wachtnummer +36 30 982 42 23 bellen.

 

De Ambassade accepteert geen contante betaling meer. Enkel de betalingen per bankkaart werden aanvaard.

Hartelijk dank voor uw begrip.

 

Alvorens persoonlijk langs te komen, probeer ons vooraf een seintje te geven opdat wij u vlot zouden kunnen verder helpen en nutteloze verplaatsingen vermeden kunnen worden.

 

U bent een Belg die onlangs naar Hongarije is verhuisd en u wilt zich inschrijven op de ambassade in Boedapest? U reist als toerist door Hongarije en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Hongarije gelden, de actualiteit van het buitenlandse beleid van België en andere nuttige info of evenementen. U kunt ons ook volgen op Facebook: www.facebook.com/BEEmbassyinbudapest.

Mocht u na het lezen nog steeds vragen hebben, mag u steeds met ons contact opnemen.

De ambassade is alle werkdagen open Uitsluitend op afspraak: 08:30 – 13:00 (van maandag tot vrijdag) en 14:00 – 16:30 (van maandag tot woensdag). U vindt de openingsuren en sluitingsdagen in de rubriek adres en openingsuren.

De ambassade is ook bereikbaar via:

Tel: +36 1 457 99 60
@: budapest@diplobel.fed.be
Adres (wegbeschrijving):
Toldy Ferenc u. 13
1015 Budapest

Adres (wegbeschrijving)

Nieuws

04 Mar

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès is tevreden dat België in 2023 lid wordt van de Raad van de Internationale Zeebodemautoriteit (ISBA). De Raad, die uit 36 lidstaten bestaat, is het uitvoerend orgaan van de Internationale Autoriteit.

01 Mar

Maandag 1 maart vond een donorconferentie plaats over Jemen, georganiseerd door de VN in samenwerking met Zweden en Zwitserland. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir engageert zich om een bedrag van 5 miljoen euro vrij te maken voor steun aan het Yemen Humanitarian Fund. “Het is belangrijk dat we aandacht blijven hebben voor de noden van de gewone Jemeniet die zwaar lijdt onder deze humanitaire crisis die nu al meer dan zes jaar duurt”, zegt Kitir. “Dit is het moment om internationale solidariteit te tonen.”

23 feb

Op maandag 22 februari heeft vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès de Ontwapeningsconferentie in Genève toegesproken tijdens het High Level segment. De Ontwapeningsconferentie, waarvan België permanent lid is, werd in 1979 ingesteld. Tot dusver is het het enige multilaterale instrument dat gewijd is aan onderhandelingen over ontwapeningsakkoorden. Ontwapening en non-proliferatie zijn cruciale thema's voor de internationale vrede en veiligheid en vormen dan ook een prioriteit voor het buitenlands beleid van België.

22 feb

Vandaag, 22 februari, is in Genève de 46ste zitting van de VN-Mensenrechtenraad begonnen die zal lopen tot en met 23 maart. Ter gelegenheid van die zitting heeft vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken, Sophie Wilmès het ministeriële gedeelte van de zitting toegesproken, de prioriteiten van de Belgische regering voorgesteld en enkele beschouwingen gegeven over de huidige uitdagingen op het gebied van de mensenrechten.

22 feb

Vandaag, maandag 22 februari, heeft minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès, in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Benelux, de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), mevrouw Fatou Bensouda, en haar collega-ministers van Buitenlandse Zaken van de EU uitgenodigd voor een informele bijeenkomst met de 27 EU-ministers voorafgaand aan de maandelijkse zitting van de Raad Buitenlandse Zaken. Mevrouw Bensouda begon haar mandaat als aanklager in 2012 en zal het in juni van dit jaar neerleggen.