Ambassade van België in Hongarije

België in Hongarije

Welkom op de website van de ambassade van België in Boedapest!
 

Huidige maatregelen om de Covid-19-pandemie te stoppen

GRENZEN GESLOTEN EN LOCKDOWN

Hongarije heeft sinds 1 september zijn grenzen gesloten voor buitenlanders om de toename van het aantal besmettingen met het coronavirus in te dijken.

Enkel Hongaren en mensen met legale residentie (« Regisztrációs Igazolás EGT-állampolgár részére » en adreskaart « lakcímkártya » of permanent verblijfsvergunning)  in Hongarije mogen Hongarije binnen op voorwaarde dat ze een thuis-quarantaine respecteren gedurende 10 dagen. De quarantaine kan verkort worden als men twee negatieve tests kan voorleggen binnen een periode van vijf dagen (met minstens 48 uur verschil tussen de tests). Enkel de eerste test mag in een ander land dan Hongarije (Schengen-landen + VS + Canada), afgenomen worden op voorwaarde dat het certificaat in het Engels of in het Hongaars opgesteld is.

Uitzonderingen zijn beperkt tot: gerechtelijke procedure, studies, medische zorgen en zorgen aan een familielid, huwelijk, begrafenis, sportswedstrijden, enz.)  De uitzonderlijke toelating (“Equity request”) moet online aangevraagd worden op de website van de Hongaarse politie (in het Engels). U kunt een uitlegdocument hier downloaden. Deze uitzonderingen laten geen vrijstelling van de quarantaine toe.

Zakenreizen worden toegelaten zonder beperkingen (geen quarantaine, geen covid-test) en zonder uitzonderlijke toelating als men kan bewijsstukken (contract, uitnodiging van de Hongaarse bedrijf met kopie van de handelsregister, enz.) voorleggen aan de grens.

Transit voor personenverkeer via Hongarije is toegestaan via bepaalde grensposten, routes, rustplaatsen en benzinestations (meer informatie op de pagina "Humanitarian corridor" van de website van de Hongaarse politie).

Belgen die geen Hongaarse verblijfsvergunning hebben worden verzocht hun toeristische reis gepland vanaf 1 september naar Hongarije te annuleren. Als u al in Hongarije bent, hou dan rekening met de reële mogelijkheid dat commerciële terugvluchten geannuleerd kunnen worden na 1 september (enkele vluchtmaatschappijen hebben al aangekondigd dat een groot aantal vluchten zullen geannuleerd worden) en dat geen repatriëring zal kunnen georganiseerd worden.

Maatregelen die van kracht zijn in België:

Er zijn drie maatregelen die van toepassing zijn bij de aankomst in België:

 • Het verplicht invullen van het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) met een optionele zelf-evaluatie
 • Zich in quarantaine plaatsen
 • Het laten uitvoeren van een test indien u symptomen vertoont

1. Passenger Locator Form Alle personen die vanuit het buitenland naar België reizen moeten een identificatieformulier  invullen. (Uitzondering: personen die anders reizen dan per vliegtuig of boot en die minder dan 48 uur in België blijven of die minder dan 48 uur buiten België zijn gebleven.) U kan dit formulier hier invullen.

2. Quarantaine. Sinds 21 oktober, is Hongarije helemaal rood geworden. Reizigers die terugkeren uit rode zones, die langer dan 48 uur in het buitenland verbleven, en die langer dan 48 uur in België zullen verblijven worden beschouwd als “hoogrisicocontacten”, wat betekent dat ze verplicht in quarantaine moeten.

De quarantaineperiode eindigt 10 dagen na de laatste dag van verblijf in een rode zone en wordt gevolgd door een periode van 4 dagen van verhoogde waakzaamheid. Als er tijdens de quarantaine symptomen optreden, moet de persoon uiteraard worden getest. Als de test positief is, moet de betrokken persoon een isolatieperiode van minimum 7 dagen ondergaan vanaf de datum van aanvang van de symptomen.

De verplichting om in quarantaine te gaan, kan vervallen op basis van de optionele zelf-evaluatie van het risico op besmetting opgenomen in het Passagier Lokalisatie Formulier. Op basis van het ingevulde Passagier Lokalisatie Formulier zal je op de hoogte gebracht worden via SMS of je in quarantaine moet.

3. Testen. Vanaf 21 oktober tot en met 15 november moeten alleen mensen met symptomen getest worden als ze terugkeren uit een rode zone.

Kinderen jonger dan 6 jaar moeten ook niet getest worden, maar zij moeten wel de quarantaine respecteren.

Informatie over quarantaine en testen vindt u op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/.

Het blijft verboden te reizen naar landen buiten de EU en de Schengen-zone, tenzij het een essentiële verplaatsing betreft.

U kunt het reisadvies voor Hongarije raadplegen voor meer informatie.

Inperkingsmaatregelen : regels momenteel van toepassing in Hongarije

Sinds 11 november zijn volgende inperkingsmaatregelen van kracht:

 • Avondklok van 20h tot 5h ’s ochtends. Woon-werkverkeer is toegelaten, maar moet worden gerechtvaardigd. Professionele of competitiesporters worden ook vrijgesteld van deze inperking maar moeten een bewijs voorleggen dat zij onderweg zijn voor training of competitie.
 • Bijeenkomsten zijn verboden.
 • Restaurants zijn gesloten behalve voor afhaalmaaltijden.
 • Winkels (met uitzondering van apotheken en benzinestations) moeten sluiten tussen 19h en 5h ’s ochtends.
 • Hotels mogen geen toeristen ontvangen. Hotelverblijf voor zakenreizen is wel toegelaten.
 • Familiale en privé-evenementen zijn beperkt tot 10 personen.
 • Huwelijken zijn alleen in beperkte kring toegelaten (de ceremonie mag enkel worden bijgewoond door de volgende personen: de priester, bruid en bruidegom, de getuigen, de naaste familieleden – ouders, grootouders, broers, zussen en kinderen); het huwelijksfeest is verboden.
 • Voor een begrafenis zijn max. 50 personen toegelaten.
 • Voor sportwedstrijden zijn geen toeschouwers toegelaten.
 • Individuele sporten in open lucht zijn toegelaten (wandelen, joggen, fietsen) maar ploegsporten voor amateurs zijn verboden.
 • Culturele en sportcentra zijn gesloten.
 • Middelbare scholen en hoger onderwijs kan alleen via afstandsonderwijs (online)
 • Kinderopvang en lagere scholen (onderwijsinstellingen voor kinderen jonger dan 14 jaar) blijven open.
 • De hond mag worden uitgelaten binnen een perimeter van 500 meter van de woning.

Het dragen van een mondmasker is verplicht (met uitzondering voor kinderen jonger dan 6 jaar) in het bijzonder voor volgende gevallen:

 • In het openbaar transport en de publieke wachtplaatsen voor openbaar transport
 • In openbare ruimtes die toegankelijk zijn voor het publiek
 • In steden met meer dan 10.000 inwoners in de daarvoor door de lokale overheid aangeduide publieke zones behalve tijdens de beoefening van sportieve activiteiten en in parken en groene zones.
 • In winkels en commerciële centra.
 • Binnen de openbare diensten en de post.

Voor verdere vragen kunt u ons contacteren via e-mail op Budapest@diplobel.fed.be of telefonisch op +36 1 457 99 60. Hou ook onze Facebookpagina in de gaten en volg het reisadvies.

Door te registreren op Travellers Online blijft u op de hoogte van de nieuwe belangrijke ontwikkelingen.

Boedapest
 

Diefstal of verlies van identiteitsdocumenten

Voor de Belgische landgenoten : Indien u uw identiteitskaart of Belgisch paspoort verloren heeft of deze werden gestolen en u niet in bezit bent van een ander identiteitsdocument, kunt u onder bepaalde voorwaarden een voorlopig paspoort ontvangen. Om dit mogelijk te maken, dient u in eerste instantie een verklaring van diefstal of verlies aan te geven bij de lokale politie.

Daarna kunt u de Ambassade contacteren, die na analyse van uw aanvraag (bewijs van uw identiteit, aangifte van verlies /diefstal bij de lokale politie), een voorlopig paspoort zal kunnen afleveren. U dient zich te voorzien van 2 pasfoto’s en van een bedrag gelijk aan 10 Euro in forint (volgens de actuele omwisselingskoers), te betalen met bankkaart.

Buiten de openingsuren van de Ambassade, kunt u in geval van dringende nood, het wachtnummer +36 30 982 42 23 bellen.

 

De Ambassade accepteert geen contante betaling meer. Enkel de betalingen per bankkaart werden aanvaard.

Hartelijk dank voor uw begrip.

 

Alvorens persoonlijk langs te komen, probeer ons vooraf een seintje te geven opdat wij u vlot zouden kunnen verder helpen en nutteloze verplaatsingen vermeden kunnen worden.

 

U bent een Belg die onlangs naar Hongarije is verhuisd en u wilt zich inschrijven op de ambassade in Boedapest? U reist als toerist door Hongarije en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Hongarije gelden, de actualiteit van het buitenlandse beleid van België en andere nuttige info of evenementen. U kunt ons ook volgen op Facebook: www.facebook.com/BEEmbassyinbudapest.

Mocht u na het lezen nog steeds vragen hebben, mag u steeds met ons contact opnemen.

De ambassade is alle werkdagen open Uitsluitend op afspraak: 08:30 – 13:00 (van maandag tot vrijdag) en 14:00 – 16:30 (van maandag tot woensdag). U vindt de openingsuren en sluitingsdagen in de rubriek adres en openingsuren.

De ambassade is ook bereikbaar via:

Tel: +36 1 457 99 60
@: budapest@diplobel.fed.be
Adres (wegbeschrijving):
Toldy Ferenc u. 13
1015 Budapest

Adres (wegbeschrijving)

Nieuws

25 nov

Vandaag, woensdag 25 november, heeft de Vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès de minister van Buitenlandse Zaken van Ethiopië ontmoet, Z.E. dhr. Demeke Mekonnen Hassen, ter gelegenheid van zijn bezoek aan Europa.

25 nov

Vandaag, 25 november, is de Internationale Dag voor de Uitbanning van geweld tegen vrouwen en het begin van de campagne "16 dagen activisme tegen gender-gerelateerd geweld".

20 nov

België ondersteunt de ontwikkeling van civiele nucleaire toepassingen via de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) in sectoren zoals de gezondheidszorg en de landbouw.

20 nov

Vandaag viert de wereld internationale kinderrechtendag. Het VN-Kinderrechtenverdrag en de Protocollen zetten landen er wereldwijd toe aan om beleidsveranderingen door te voeren en wetgeving af te stemmen op de rechten van het kind, om te investeren in specifieke domeinen zoals onderwijs, om maatregelen te nemen tegen de verkoop van kinderen, kinderprostitutie, kinderpornografie en kinderarbeid, en om kinderen te beschermen in gewapende conflicten.

17 nov

Vandaag komen de ministers verantwoordelijk voor Europese Zaken per videoconferentie samen voor de Raad Algemene Zaken van de Europese Unie (EU). Gezien de afwezigheid van minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès, zal België vertegenwoordigd worden door minister David Clarinval.